Zöldségfasírt házi majonézzel
Egy kis maradékból igazán finom ebédet lehet készíteni.
A vasárnapi húslevesből nekünk megmarad rengeteg zöldség,amit általában kidobunk. Ezért kitaláltam egy pofon egyszerű ételt ami nagyon gyorsan elkészül.
Hozzávalók:
A fasírthoz
- bármilyen főtt zöldség (répa, zeller, krumpli, stb.)
- 1 tojás
- zsemlemorzsa
- 2 gerezd fokhagyma
- só, bors
A majonézhez
- 2 tojássárgája
- 4-5 dl étolaj
- 1 tk mustár
- fél tk só
- negyed tk bors
- citromlé
- hideg víz
Elkészítés:
A zöldségeket botmixerrel pürésítettem, adtam hozzá egy tojást, zúzott fokhagymát, sót, borsot, majd annyi zsemlemorzsát, hogy formázható legyen, de ne legyen túl kemény sem. Golyókat formáztam belőle, majd meghempergettem még zsemlemorzsában. Forró olajban kisütöttem. Ilyen egyszerű.
A majonéznél már kicsit nehezebb a dolgunk. 5 tojássárgájára van írva az eredetei recept, de abból rengeteg majonéz készül, ezért én csak két tojássárgáját használtam. Ez kb. 4-5 dl étolajat vesz fel.
Tehát a tojássárgáját, a mustárt, a sót és a borsot kézi habverővel jól eldolgozom. Ezután nagyon figyelve, cseppenként adom hozzá először az olajat, folyamatos kevergetés közben. Ez az elején azért fontos, hogy ne csapódjon ki az olaj. Ha így történik dobhatjuk ki az egészet és kezdhetjük elölről :(.
Később már nagyon vékony sugárban adagolhatjuk az olajat. Néha megállva adjunk hozzá per csepp citromlevet.
Mikor felvette az összes olajat adjunk még hozzá kevés hideg vizet, hogy krémesebb legyen. Ízesítsük még, ha szükséges. Hűtőben tároljuk, de ne sokáig, mert nyers tojás van benne.
Jó étvágyat hozzá!