Bajor sörkifli
Hozzávalók 32 darabhoz:
- 30 dkg liszt
- 1,5 langyos tej
- 1+1 tojás
- 1 ek. tejföl
- 2,5 dkg friss élesztő
- 0,7 dl olaj
- 2,5 dkg vaj olvasztva
- 1 tk. só
- szezámmag vagy lenmag a kifli szórásához (esetleg mindkettő)
Elkészítés:
Az élesztőt futtassuk fel langyos tejben. Addig a lisztet keverjük el a sóval, adjuk hozzá az olajat, a tejfölt, egy egész tojást, majd adjuk hozzá az élesztős. Gyúrjunk belőle rugalmas, homogén tésztát. Letakarva kelesszük minimum 1,5 órát. Osszuk a tésztát 4 részre, formázzuk gömbbé, majd nyújtsuk ki körökké. Kenjük meg olvasztott vajjal a kinyújtott tésztaköröket, majd vágjuk fel mindent 8 cikkelyre. A cikkeket a szélesebbik részről indulva tekerjük fel kiflinek. Helyezzük a kifliket sütőpapírral bélelt tepsire, kenjük meg a kevés sóval elkevert másik tojással, majd szórjuk meg a magokkal. Kelesszük 20 percet a tepsiben, közben melegítsük elő a sütőt 200 °C-ra, és 20-25 perc alatt süssük aranysárgára a kifliket.
Jó étvágyat hozzá!