Menyecske pogácsa
Egy nagyon mutatós, vendégváró pogácsát készítettem.
Hozzávalók:
Tésztához:
- 50 dkg liszt
- 25 dkg margarin
- 2 tojássárgája
- 3 dl tejföl
- só
Krémhez
- 2,5 dl tej
- 4 dkg liszt
- 4 dkg reszelt sajt
- 1 tojás
- 6 dkg margarin
- só
Elkészítés:
A lisztet és a margarint nagyjából összedolgozzuk, majd mehet hozzá a többi alapanyag is, jól összegyúrjuk. 1 órát hűtőben pihentetjük. Ezután vékonyra kinyújtjuk. Tényleg vékonyra, mert a sütőben feljönnek a pogácsák, és ha nagyon magasak nehezebb velük dolgozni. Kis méretű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, megkenjük a tetejüket tojássárgájával, majd mehet be a 180 °C-os előmelegített sütőbe 15-20 percre.
Addig elkészítjük a krémet. Hozzávalóit - a margarin kivételével - simára keverjük, majd sűrűre főzzük. Levesszük a tűzről, majd hozzáadjuk a margarint. Robotgéppel simára keverjük.
Mikor kihűltek a pogácsák, kettő közé tesszük a krémet, annyit, hogy az oldalára is kifolyjon, majd meghempergetjük a sajtban. Ha valaki szereti az intenzívebb ízeket, a trappistához reszelhet füstölt sajtot is.
Egy nap alatt elfogyott pedig két nagy tálcával készítettem. Költség kb. 800 forint.
Jó étvágyat hozzá!