Töltött táska

20150314_161005.jpg

Szinte bármivel meg lehet tölteni ezt a sütit, édes vagy sós töltelékkel egyaránt. Én a maradék pörköltből a húst daráltam le és azzal töltöttem meg. De leírok egy gombás receptet is, mert az is nagyon finom.

Hozzávalók (kb 40 darabhoz):

A tésztához

  • 50 dkg finomliszt
  • 25 dkg margarin
  • 1 csapott ek. só ( ha édes a töltelék, akkor nem kell)
  • 1 dl tejföl
  • 1 kk. kristálycukor
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1 tojássárgája+1 tojás
  • 1 kk. olaj

A husis töltelékhez

  • 5 ek. pörkölthusi (ledarálva)
  • fél ek. pirosarany
  • 1 kk. mustár
  • só, bors

A gombás töltelékhez

  • 50 dkg gomba 
  • 1 kis csokor petrezselyem
  • 60 g bacon/füstölt szalonna
  • 1 közepes fej hagyma
  • 2 gerezd foghagyma
  • 2 ek. paradicsompüré
  • 1 tojássárgája
  • 1 ek. pirosarany
  • 1 ek liszt
  • 80 g sajt
  • só,bor

Elkészítés:

A tésztához a lisztet összedolgozzuk előbb a margarinnal és a sóval, majd a meglangyosított tejfölben elkevert cukorral, élesztővel és tojássárgájával. Pihentetés nélkül 3 mm vékonyra kinyújtjuk,10 cm átmérőjű korongokat szúrunk ki belőle, közepükre 1-1 kk. tölteléket púpozunk. A tojásfehérjével átkenjük a tésztakorongok szélét. 

Ha van ilyen szerkezetünk akkor ezzel: 

20150314_150222.jpg

Egyszerűen csak összecsukjuk. Ha nincs akkor a tésztakorongokat félbehajtjuk és szélüket villával gondosan lenyomkodjuk. 

A táskákat sütőpapírral bélelt sütőlapokra sorakoztatjuk. konyharuhával letakarva fél órát kelesztjük. Tetejüket megkenjük olajjal elkevert tojássárgájával, villával megszurkáljuk, és 180 °C-ra előmelegített sütőben 25-30 percig sütjük. 

20150314_154204.jpg

A gombás töltelék: 

A gombát megtisztítjuk, és a lecsipkedett petrezselyemlevelekkel együtt (aprítógépben) finomra aprítjuk. A bacont vékony csíkokra szeljük, megpirítjuk, rádobjuk a felaprózott hagymát, megfonnyasztjuk. Hozzáadjuk az áttört fokhagymát, a paradicsompürét, a pirosaranyat és a petrezselymes gombát. 3-4 percig pirítjuk, levét elfőzzük, hagyjuk kihűlni. Ízlés szerint sózzuk borsozzuk,megszórjuk a liszttel, végül összekeverjük a sajttal és a tojássárgájával.

Címkék: sós Desszertek